2 Haziran 2007 Cumartesi

5.Türkçe Olimpiyatları

100 ülkeden 500 öğrenci Türkçe Olimpiyatı için Kızılcahamam'da
Bu yıl 5.si düzenlenecek olan ve dünyanın sayılı organizasyonları arasında gösterilen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Ankara Kızılcahamam'da başlıyor.

Image Hosted by ImageShack.us

100 ülkeden gelen ve Türkçe konuşan 500 öğrencinin bugün İstiklal Marşı'nı seslendirmesiyle başlayacak açılış töreninde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Olimpiyat Tertip Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam birer konuşma yapacak. Açılışta Moğol ve Moldovalı öğrenciler şiir okuyup şarkı söyleyecek, Amerikalı bir öğrenci ise ney taksimi yapacak. Öğrencilerden bir kısmının da gösterilerini sergileyecekleri açılışta 500 öğrenci, barış mesajı verecekleri bir aile fotoğrafı çektirecek. Olimpiyata katılacak öğrenciler dün Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'ne yerleşmeye başladı. Organizasyon komitesi tarafından havaalanında karşılanan öğrenci ve öğretmenler, termal tatil köyüne hayran kaldı. Asya Termal Tesisleri'nin Genel Müdürü Zeki Çiftçi '100 ülkeden gelen Türkçe konuşan öğrenci ve onları yetiştiren öğretmenleri ağırlamaktan büyük bir onur duyduklarını' söyledi. Tatil köyünün yemeklerini beğenen öğrenciler, tesisin sosyal imkanları sayesinde tatil yapma fırsatı da bulacak. Diğer ülkelerden gelen akranlarıyla da tanışan öğrenciler, olimpiyatın ilk arkadaşlıklarını kurdu.

Savaştan çıkan öğrenciler barış istiyor

Akılları sınavlarda olan öğrencilerden bazıları, bavullarını yerleştirmeden oturdukları yerde Türkçe bilgilerini kuvvetlendirmek için test çözmeye başladı. Endonezyalı öğrenciler yerel kıyafetleri ile dikkat çekerken Bosna Hersek'ten gelen Mirza Seferagic ülkenin ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç ve savaş üzerine bir sunum hazırladığını söyledi. Seferagic sunumunda 'dünya barışı' mesajı vereceğini kaydetti. Öğretmeni Ayşe Karakaya ile yarışma öncesi son kontrollerini yapan, bir taraftan da test çözen Esma Şehoviç ise gece indikleri İstanbul'dan Ankara'ya yorucu bir yolculuk yaptıklarını, ancak olimpiyat heyecanının yorgunluğu ikinci plana ittiğini dile getirdi. Bugün başlayacak olimpiyatta, yarın şiir ve şarkı yarışmasının yarı finali gerçekleştirilecek. Yarı final, adını Türkçe Olimpiyatları için Türkçeleştiren Ankara'daki Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi'nde (Anatolia Showland) yapılacak. Final ise 2 Haziran Cumartesi günü geçen sene yine adını olimpiyatlar için Türkçeleştiren İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Yarı finalden sonra finale kalacak öğrenciler cep telefonu mesajlarıyla (SMS) halk tarafından belirlenecek.

Türkçeyi dünyada hak ettiği konuma getirmek, Türkçenin daha yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlamak ve Türkçeyi en iyi öğrenenleri ödüllendirmek amacıyla 2003 yılından beri düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi, UNESCO ve TİKA tarafından destekleniyor. Türkiye'deki yarışma için bir yıldır hazırlanan binlerce öğrenci arasında seçilen 500 yarışmacı, kendi ülkelerinde de bir dizi sınav ve yarışmadan geçti. 13-21 yaş arası öğrencilerin katıldığı yarışma, ülkesinde öğrenim gördüğü dilin dışında yabancı dil olarak Türkçeyi seçmiş olanlara açık. Ülkesini temsil edecek öğrencinin, önce sınıf, ardından okul, son olarak da okullar arası düzenlenen Türkçe yarışmasında ülkesinde birinciliği kazanmış olması gerekiyor. Ülkeler, tek öğrenciyle katılabildiği gibi takım halinde de yarışmaya iştirak edebiliyor. Ekim ayı itibarıyla başlayan yarışma hazırlıkları nisan-mayıs aylarında sonuçlanıyor. Yarışmacılar www.turkceolimpiyatlari.org adresi üzerinden kayıtlarını yaptırıyorlar.

9 dalda yarışacaklar

Uluslararası Dil Öğretimi Derneği tarafından düzenlenen ve 'Türkçenin 100 akları' sloganıyla yola çıkan olimpiyatta 500 öğrenci şiir, şarkı, sunum, konuşma, yazma, makale, genel kültür, özel beceriler, ülke tanıtım stantları gibi kategorilerde yarışacak. Türkçe Olimpiyatlarının ilkine 17, ikincisine 24, üçüncüsüne 41, dördüncüsüne ise 83 ülke katılmıştı. Değerlendirmeleri bilimsel jüri tarafından yapılacak yarışmada dereceye giren öğrencilere madalya ve para ödülü verilecek.

Dünya çocukları Türkçelerini yarıştıracak

Türkçe Olimpiyatı'na Amerika'dan Vietnam'a, Brezilya'dan Tanzanya'ya kadar 100 ülkeden öğrenci gelecek. Katılımcı ülkelerden bazıları şunlar: Afganistan, Almanya, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Bangladeş, Belçika, Bosna Hersek, Brezilya, Burkina Faso, Brezilya, Cezayir, Çad, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Endonezya, Etiyopya, Fas, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Gana, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kamboçya, Kamerun, Kanada, Kazakistan, Kenya, Kongo, Kosova, Laos, Letonya, Lübnan, Macaristan, Malavi, Malezya, Mali, Meksika, Mısır, Moğolistan, Moldova, Moritanya, Nepal, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Özbekistan, Pakistan, Papua Yeni Gine, Polonya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Singapur, Srilanka, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Şili, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Tayvan, Tunus, Uganda, Vietnam, Yemen, Yeni Zelanda ve Yunanistan.

benim yorumum:kesinlikle izlenmeli.böyle yarışmalar türkçe'yi çok daha ileri götürür.herkes bunu desteklemeli.bende destek için buraya yazıyorum..

Türkçe Olimpiyatları'nın sitesi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mesajlarınızda ahlak dışı kelime olursa yorumunuz silinecektir..
Yorumlarınızda güzel bir Türkçe kullanmaya özen gösteriniz..
Hepinize iyi yorumlamalar...

Blog Widget by LinkWithin

Son 5 Yorum