28 Haziran 2008 Cumartesi

Blogger'da Devrim

Öncelikle bu yeni özelliklere Blogger Draft'dan ulaşıldığını söyleyeyim.

İlk özellik olarak Blogger Taslak yani Blogger Draft'ı varsayılan kumanda paneliniz olarak ayarlayabiliyorsunuz.Yani www.blogger.com/start adresine gitseniz bile karşınıza Blogger Draft Kontrol Paneli geliyor.Tabii isterseniz.Eğer isterseniz yukarıdaki resimdeki kutucuğa tik koymanız yeterli.

YAZI BÖLÜMÜ



Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi oldukça hoş bir tasarıma sahip yeni oluştur menüsü.Yazı tipleri kendi düzenleriyle temsil ediliyor.Mesela bunu açmak gerekirse Arial yazı tipi Times New Roman ile gösterilirken şimdi kendisi yani Arial özelliği gösteriliyor.

Aşağıdaki resime bakınız.

Ayrıca yazı tipleri eski versiyonda 8 tane iken şuanda 6 tane.

Webdings,Lucida Grande yazı tipleri artık yok.

Harfleri büyültme küçültme de değişmiş.Yeni versiyonda Smallest seçeneği yok.Yani sözcüklerinizi 4 farklı boyutta sergileyebileceksiniz.Eskiden ise 5 farklı boyutta idi.

Link ekleme de epey değişikliğe uğramış.İlk olarak metni yazıyorsunuz ama eğer bir kelimeyi seçtiyseniz metni yazmaya gerek yok.Daha sonra bağlantıyı yazıyorsunuz.http kullanmanıza artık gerek yok.Ve OK'ye basıp bitiriyorsunuz.İleride ümit ederim ki bu özelliklerde Türkçe olur.

Blogger Yazı Gönderme Menüsünde Resim Gönderme butonu olmasına rağmen Video Ekleme yok.Acaba kaldırdılar mı diye aklımdan geçirdim ama zannetmiyorum.Atlanmış bir özellik olabilir.Ne de olsa bi nevi Beta sayılır.

Yeni Resim Ekleme Menüsünde birden fazla resmi aynı anda yükleme seçeneği yok.

Eski sürümünde olan bu özellik de gelirse iyi olur diye düşünüyorum.

Bu arada bu Link Ekleme ve Resim Ekleme menülerinin tasarımı pek hoşuma gitmedi.Bilmiyorum sizin düşüncenizi ama çok sıradan gibime geldi.Yazı yazma yeri Açık Kahverengi menüler Açık Mavi uyuşmuyor birbirleriyle..

Link,Resim veya önizleme menülerini ekranızda istediğiniz yere taşıyabiliyorsunuz.

Resim ekleme menüsündeki artı özellik önceden yüklediğiniz resimleri tekrar sayfaya alabiliyorsunuz.Bu çok iyi düşünülmüş güzel bir özellik.

Resminizi istediğiniz yere taşıyabiliyorsunuz.Sağa-sola,ortaya gibi taşınabiliyor...

Ayrıca resmin boyutu seçilebiliyor.Aşağıdaki resime bakınız


Yazı bölümünde gözüme çarpan özellikler bunlardı. Bu özelliklere alışmak biraz zaman alacak gibi gözüküyor benim açımdan.

OYLAMA BUTONU

İsterseniz Blogger blogunuza oylama butonu koyabilirsiniz.İşlev görünüm açısından benden geçer not alsada çok çok güzel bir servis değil.Ama kullanmak sizin tercihiniz tabii. Oylama butonu sayesinde yazılarınızın beğenilip beğenilmediğini öğrenebilirsiniz.

Bu özelliği Yerleşim/Blog Yazıları Düzenle/Yıldız Derecelendirmelerini Göster'e tik atın.Bu kadar.

    

YORUM BÖLÜMÜ

İşte bunu ben tarihi bir değişiklik olarak görüyorum.WordPress kullananlarının her fırsatta taş attığı yorum bölümü artık değişti.Ziyaretçilerin ''yorum yazmak çok zor,o yüzden yazamıyoruz'' gibi bir kaçış noktaları olmayacak :))
Normal WordPress bloglarındaki gibi Yorum bölümü yazının altında.Bu servisin Yorum sayılarını etkileyecek diye düşünüyorum.Blogger'ın yaptığı yenilikler arasında en iyisi bence yorum bölümü.Bu özelliği herkes istiyordu zaten...
Eğer normal bir Blogger teması kullanıyorsanız yani Blogger'ın verdiği temalardan birisini kullanıyorsanız işiniz kolay.
Yapacağınız işlemler
Kontrol Paneli/Ayarlar/Yorumlardan Yorum Formunun Yerleştirilmesinden Aşağı katıştırılmış kayıtı seçin.Bu kadar.

Eğer normal bir Blogger teması kullanmıyorsanız işiniz biraz daha zor.Yapmanız gereken işlemleri çok güzel bir şekilde MaFiAMaX(Erhan) anlatmış.Bu yazıya gitmek için TIKLA

Yorum bölümünden bir görünüm

Eh bu yenilikler iyi olsa da şu yazı bölümündeki bazı yeniliklerin oturması gerekiyor.Ne bileyim çok uyuz oldum nedense :) İyileştirilse daha iyi olur.

1 yorum:

  1. Yazı bölümündeki özelliklerin ingilizce ve o şekilde olmasının nedeni yazı bölümünde googlepages menüsünün kullanılmasından kaynaklanıyor.Ben biraz karıştırdım ama şuanlık eski yazı bölümünden yazıcam yazılarımı.şimdilik bu bölümü kullanmayı düşünmüyorum.Yorum bölümünü yaptım.Güzel oldu..

    YanıtlaSil

Mesajlarınızda ahlak dışı kelime olursa yorumunuz silinecektir..
Yorumlarınızda güzel bir Türkçe kullanmaya özen gösteriniz..
Hepinize iyi yorumlamalar...

Blog Widget by LinkWithin

Son 5 Yorum